Nejkvalitnější olivové oleje

stevepb / Pixabay

Španělsko patří mezi největší světové producenty oliv a produktů z oliv, zejména olivového oleje, který se těší velké oblibě díky svému všestrannému využití nejen v kuchyni, ale také v kosmetickém průmyslu. Olivový olej, potažmo olivy celkově jsou hrají důležitou roli ve španělské gastronomii. Olivy se dělí na dva základní typy a to zelené a černé, olivy zelené jsou nezralé, olivy černé jsou zralé, přesto jsou oba typy vhodné ke konzumaci.

 

Proč používat olivový olej?

 

Olivy jsou nejčastěji nakládány do speciálních nálevů, díky čemuž se potlačí jejich nahořklá chuť. Olivový olejje hlavním produktem z oliv a je možné jej zakoupit v několika stupních kvalit. Ten nejkvalitnější nese označení extra panenský. Tento olej je lisovaný za studena. Olivový olej má blahodárné účinky také na naše zdraví a je vhodné jej používat zejména ve studené kuchyni, ideálně do různých zeleninových salátů. V kosmetickém průmyslu je olivový olej používán zejména k výrobě pleťových masek, vlasových zábalů, ale ukázalo se, že má také pozitivní vliv na snižování rizika srdečních chorob. Jeho kvalita se však také odráží na jeho ceně. Ve srovnání s běžnými rostlinnými oleji, které je možné standardně zakoupit je cena olivového oleje mnohonásobně vyšší a právě proto se mnoho zákazníků koupi olivového oleje vyhýbá. Jestliže chcete ve vaší kuchyni používat olivový olej nejvyšší kvality, pak se zaměřte na olivové oleje dovážené ze Středomoří.

 

Olivy a vína ze Středomoří

 

Ideální volbou jsou olivové oleje dovážené právě ze Španělska. Vedle oliv je ve Španělsku oblíbené také víno, zejména jeden jeho specifický druh a to je víno portské. Jedná se o víno dolihované a mnohdy bývá považováno spíše za likér, než za víno. Toto víno je typické nejen svou chutí, ale také barvou. Nejčastěji se jedná o karmínově rudé víno, sladké, které lahodí zejména ženám. Nabídku těch nejkvalitnějších portských vín najdete na stránkách katalog.bmcbrno.cz/old-porter-13.html.